Andrew Probert matte painting

Squeezing the Enterprise-D into Spacedock

Footage from Star Trek III was reused in the Star Trek: The Next Generation episode “11001001” to represent an enormous spacedock. The Enterprise-D was simply superimposed over the motion picture Enterprise — implying this facility was at least twice the size of the Earth Spacedock seen the movies.

Andrew Probert, who was working as a senior illustrator on The Next Generation, objected to the scene for that very reason. He told Trekplace‘s Greg Taylor in 2005:

Going into the Spacedock was ludicrous and I was fighting tooth and nail to get them to not do that. The producers simply shrugged their shoulders and said, “Well, we’ll say it’s a bigger Spacedock,” but that logic really didn’t work for me. The system that I proposed was that the Enterprise to be serviced and docked on the existing space station exterior, because it has an umbrella-like rim — a mushroom head, if you will — under which the Enterprise could have been docked by connecting the dorsal replenishment systems, but… There’s a lot of things that sort of fell by the wayside and it is what it is.

Probert produced a matte painting for the docked Enterprise-D. A photographic matte was added to the shot in order to show people walking through a gangway tunnel.

2 thoughts on “Squeezing the Enterprise-D into Spacedock

  1. Was it just the doors that were the problem, or was the interior of spacedock not big enough to accommodate the Enterprise-D? The drawing of it docked outside makes it look like it could easily fit inside, so we could conceivably retcon there being a second, larger set of doors on the other side of the station.

    At least I understand the practical, financial reasons for doing this, as opposed to doubling the size of the original Enterprise for the 2009 reboot for no reason other than they wanted to make it seem more impressive.

Leave a Reply